Kartor i SOK Träff

Träff har genom åren haft en mycket omfattande produktion av specialritade kartor för orientering. Främst drevs detta genom Gustav Hermansson, som var en pionjär på området på tidigt 60-tal. Senare fick han också en efterföljare i Bengt Sundqvist, och i viss mån Per-Arne Wahlgren. Under 2000-talet har det varit externa kartritare.

Fram till 1990-talet renritades kartor manuellt, med ett antal s k kalker, genomskinliga plastark, en för varje färg på kartan. Och sedan trycktes kartan på ett tryckeri, i ett antal som skulle motsvara de kommande årens behov. Lagerhållningen av kartorna var omfattande. Kartorna blev snabbt omoderna. En karta beräknades vara användbar för tävlingar i max 2 år, och för klubbverksamhet i ytterligare 3-4 år. Därefter hade terrängen förändrats så mycket att en ny karta behövdes.

Vid ett nytryck av en karta behövdes i princip hela den omfattande renritningen med kalker göra på nytt.

På 90-talet övergick renritningen till dator, men tryckningen var fortfarande på tryckeri. 

Dataritningen medförde att arbete med kalker försvann, och man kunde på ett annat sätt återanvända nedlagt arbete.

En bit in på 2000-talet började kartorna printas ut på skrivare. Då printade endast de kartor som behövdes för aktuell aktivitet ut. Detta gjorde också att man kunde justera kartan i nutid. Den karta som printades ut kunde alltså alltid vara färsk. Det har gjort att kartornas livslängd ökat avsevärt.

Träff har ett arkiv av klubbens producerade, tryckta, kartor. Kartor som tagits fram efter ca 2010 finns endast bevarade digitalt. Arkivet är kanske inte heltäckande av klubbens produktion. Men ger en bra bild av den omfattande kartproduktionen.

Arkivet finns i kartskåpet i Klubbrummet.
 
 

Digitala ”lådan”

Sedan början av 2000-talet har som sagt kartor renritats med dator, och lagrats digitalt. Något senare så upphörda man också att trycka kartorna. Numera ligger kartorna lagrade som databaser, och en databas omfattar ofta ett större område. Vid aktiviteter så printar man ut ett utsnitt som passar för aktuell aktivitet. Kartan i databasen kan vara rekognoserad eller reviderat vid olika tidpunkter.
SOK Träff har ett antal databaser
 
Flugebyn
Det kan man säga är klubbens huvudkarta och omfattar ett stort område, från Hundsbölet i NV och ända ner till Hammarnäset i SÖ. Det mesta av kartan togs fram inför det planerade Oringen 2002. Kartan ritades av ett antal professionella kartritare. Kartan togs fram tillsammans med OK Skogsstjärnan och K3. Numera förvaltar SOK Träff kartan. O-ringen blev aldrig av, men ett antal andra större tävlingar har hållits i området. Olika delar av kartan har reviderats av proffs genom åren. På senare tid underhåller Ingrid och Lars Karlsson kartan.
 
Norra Skogen
Norra skogen finns givetvis som digital karta idag.
 
Mölltorp/Kyrkeberget
Senaste revideringen gjordes ca 2020 av Sten Olsson.
Fästningen
Kartan över Fästningen ägs av K3, men Träff har tillgång till databasen, och Träff arrangerar tävlingar där. Reviderades senast 2022 av Sten Olsson.
 
Gällsjön
Vårt senaste nytillskott, togs fram till Skaraborgsmästerskapet 2018. Ritades av Göran Larsson.
Granvik
Området runt Granvik har ”övertagits” av OK Tiveden, där Per Emion tagit fram en större databas. Träff har f n inte tillgång till den.